Sportul și copii: Top 8 cele mai populare tipuri de activități fizice și beneficiile acestora

Sportul și copii: Top 8 cele mai populare tipuri de activități fizice și beneficiile acestora

Spread the love

Sportul și copii: Top 8 cele mai populare tipuri de activități fizice și beneficiile acestora

Acum 10-15 ani în urmă, activitatea fizică nu era o problemă în rândul copiilor, în afara orelor de studii micuții petreceau tot timpul la aer liber, cu prietenii. Astăzi, datorită noilor tehnologii, modul sedentar de viață este specific generațiilor tinere. Părinții sunt cei care trebuie să găsească soluțiile și condițiile optime pentru a evita acest lucru. Iată top 8 activități sportive pentru ca micuțul să crească puternic și sănătos, recomandate de centrul de dezvoltare pentru copii din Chișinău, Aquaterra Star Kids.

Totul începe de la jocuri

Cât de banal nu ar fi, dar majoritatea jocurilor, în aer liber sau în casă, presupun o intensă activitate fizică. În timp ce se distrează, copiii aleargă, sar, se cațără și explorează lumea. Prin urmare, copilul beneficiază de toate avantajele exercițiilor fizice: flexibilitate, forță, coordonare și rezistență. Se dezvoltă considerabil sistemul muscular, osos, respirator și cardiovascular. Jocul ajută la întărirea sistemului imunitar și previne instalarea unor boli grave, ca diabetul și obezitatea. În plus, pe lângă beneficiile pentru fizic, acesta contribuie la formarea abilităților sociale, sporirea gândirii și vorbirii, creșterea încrederii în sine și, în general, la crearea unei stări de bine.

La grădinița privată de la Ciocana, Star Kids, programul zilnic neapărat include o perioadă în care copiii se pot juca împreună, după bunul plac. Însă, după orele la grădiniță și în zilele de weekend, recomandăm ca părinții, la fel, să asigure acest lucru.

Gimnastică

Pentru ca micuțul să aibă o zi mult mai productivă, sunt suficiente 10 minute de gimnastică în fiecare dimineață. Conform studiilor, un pic de activitate fizică înainte de studiu ajută la îmbunătățirea concentrării și asimilarea informației. Acest lucru se datorează accelerării sistemului respirator și cardiovascular, care asigură o mai bună activitate a funcțiilor creierului. Totodată, gimnastica ajută la îmbunătățirea echilibrului și flexibilității, contribuind la menținerea greutății corpului și tonifierea acestuia. Prin urmare, este esențială prezența a câtorva minute de gimnastică pentru copii, în orarul zilnic.

Înotul

Un sport care ajută la combaterea fobiei de apă și care, odată învățat nu poate fi uitat, este înotul. Acesta se numără printre activitățile fizice cu cele mai multe beneficii pentru corpul uman. Lecțiile de înot pentru copii ajută la dezvoltarea articulațiilor membrelor și ale coloanei vertebrale, îmbunătățește funcțiile sistemului respirator și dezvoltă sistemul cardiovascular. În plus, la nivel psihic, acestea contribuie la scăderea anxietății, creșterea încrederii în sine și sporirea nivelului de independență.

Star Kids este unica grădiniță privată din Chișinău, cu un bazin de 25 m, dedicat pentru tânăra generație. Micuții au săptămânal câte două ore de înot, cu instructori calificați și cu experiență.

Ieșiri cu bicicleta

Toți copiii adoră bicicleta și le place să aibă una. De ce să nu transformi acest lucru într-un sport ce îi va oferi sentimentul de libertate, independență și mândrie? Procurați pentru fiecare membru a familiei câte una și veți găsi diferite activități pe care să le faceți împreună, de la plimbări prin parc, până la explorări în natură.

Ciclismul, în primul rând, învață copiii despre siguranța rutieră. Totodată,  în procesul de formare a deprinderii, oferă lecții despre răbdare și perseverență. Însă, pe lângă beneficiile sociale, există și cele fizice, precum controlul corpului, întărirea mușchilor de la picioare, menținerea greutății și îmbunătățirea sistemului cardiovascular.

Plimbările

Chiar dacă nu este un tip de sport, în schimb este considerată drept una dintre cele mai bune tipuri de activități fizice, care trebuiesc încurajate la copii. În țările occidentale micuții sunt recompensați dacă merg suficient de mult, deoarece plimbările au o serie de beneficii. La nivel fizic, ajută la întărirea mușchilor de la picioare, controlul greutății și dezvoltarea echilibrului. Totodată, dacă sunt plimbări de grup, cresc abilitățile sociale. 

La Star Kids, copiii au parte două plimbări pe zi, a câte 30 de minute sau o oră. Cu toate că grădinița este amplasată în Chișinău, Ciocana, aceasta se află într-o zonă izolată de traficul orașului, în apropierea unui parc. Astfel, copiii pot respira aer curat având parte de liniște.

Alergatul

Pentru acest tip de sport nu e nevoie de spații amenajate sau alte condiții, decât un drum ferit de pericole. Pentru copii, alergatul este o activitate excelentă și una dintre cele mai bune exerciții. Acesta ajută îmbunătățirea concentrației, rezistenței, forței musculare și sistemului cardiovascular. Alergatul regulat, chiar și pe cele mai mici distanțe, contribuie la întărirea imunității, reducând riscul răcelilor și gripelor.

Dansul

Nu orice copil tolerează sporturile de echipă, însă dansurile sunt o bună alternativă, care se potrivește tuturor. În plus, oferă o serie de beneficii pentru organism, precum creșterea flexibilității, forței fizice și rezistenței. Mișcările repetitive ajută la îmbunătățirea posturii corpului, echilibrului, coordonării și sănătății cardiovasculare. Totodată, poate ajuta la menținerea unei greutăți normale a corpului. 

Din perspectivă psihică, dansul este o bună metodă de canalizare a energiei negative și de eliminare a stresului. În plus, antrenamentele contribuie la ridicarea randamentului academic și ajută la formarea abilităților sociale, datorită faptului că au loc în grup. Iar acest număr mare de beneficii a făcut ca lecțiile de coregrafie să se regăsească în programul Star Kids.

Fotbal sau alte jocuri cu mingea

Unul dintre cele mai populare și benefice sporturi pentru copii. Chiar dacă micuțul va prinde ideea jocului abia după patru ani, până atunci, chiar și o minge de dimensiuni mici îl va motiva să alerge. Partea bună a fotbalului este că acesta învață munca în echipă, disciplina și are o serie de avantaje pentru sănătate. Printre acestea se numără forța musculară, flexibilitatea, coordonarea, controlul corpului și rezistența sporită.

Copilul nu trebuie obligatoriu să meargă la un cerc de fotbal pentru a juca, atât timp cât e doar o metodă de distracție. Este suficientă prezența unei mingi acasă sau la grădiniță, iar micuții știu ce să facă cu ea mai departe.

Prezența activității fizice este necesară în rutina zilnică a unui copil. Aceasta va ajuta la buna dezvoltare a organismului și va contribui la îmbunătățirea reușitei în timpul studiului. Și, după cum ai văzut, nu este atât de complicat să găsești o activitate potrivită, uneori cele mai banale dintre acestea pot aduce o mulțime de beneficii. Însă, dacă optezi pentru grădinița privată Aquaterra Star Kids, noi vom avea grijă să-i formăm unele deprinderi sănătoase copilului tău, care vor contribui semnificativ la dezvoltarea sa multilaterală.